SUOMEN SOMALILÄÄKÄRIEN YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT
Säännöt, jotka yhdistyksen kokous on hyväksynyt 30.01.2024
1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka
Yhdistyksen virallinen nimi on Suomen Somalilääkärien Yhdistys ry, Finländsk somalisk läkarförening rf.
Yhdistyksen nimi kirjoitetaan somalin kielellä muodossa Ururka Dhakhaatiirta Soomaalida Finland ja kansainvälisissä yhteyksissä yhdistys käyttää epävirallisesti nimeä englannin kielellä muodossa Finnish Somali Medical Association.
Yhdistyksen kotipaikkakunta on Helsingin kaupunki ja sen toiminta alueena on koko Suomi. Yhdistyksen kielinä ovat suomi, ruotsi, englanti ja somali. Säännöt rekisteröidään ja pöytäkirjat laaditaan suomen kielellä.
2. Tarkoitus ja toiminnan laatu
Yhdistyksen tarkoituksena on tuoda yhteen Suomen somalitaustaisia lääkäreitä ja lääketieteen- ja hammaslääketieteen opiskelijoita sekä edistää heidän ammatillista kehitystään. Lisäksi yhdistyksen tarkoituksena on terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen somaliyhteisössä ja viestiä eteenpäin heidän tarpeitaan Suomen terveydenhuollolle. Yhdistyksen tavoitteena on lisäksi mahdollisuuksien mukaan edistää terveydenhuoltojärjestelmää Somaliassa.
Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys ylläpitää jäsentensä keskinäistä toimintaansa ja verkostoitumistansa sekä yhteistyötä Suomen Lääkäriliiton ja muihin lääkäri- ja lääketieteen opiskelijayhdistyksiin. Yhdistys järjestää lääketieteellisiä seminaareja ja koulutustilaisuuksia sekä harjoittaa lääketieteellistä julkaisutoimintaa, joka on sen tarkoituksensa mukaista. Lisäksi yhdistys organisoi valistus-, tiedotus- ja selvitystoimintaa somaliyhteisössä ja antaa tarvittaessa lausuntoja ja esityksiä terveysviranomaisille. Yhdistys pyrkii tukemaan kehitysyhteistyötä Somaliassa osallistumalla mm. rahankeräykseen ja muuhun kansainväliseen kehitysaputoimintaan.
3. Jäsenet
Yhdistyksen jäseniä ovat varsinaiset jäsenet, kannatusjäsenet ja kunniajäsenet. Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voi liittyä anomuksesta, jokainen somalitaustainen henkilö, joka on laillistettu lääkäri. Yhdistyksen jäseneksi voi myös liittyä somalitaustainen lääketieteen- ja hammaslääketieteen kandidaatti tai somalitaustainen henkilö, joka on suorittanut vastaavan oppimäärän hallituksen erikseen päättämien periaatteiden mukaisesti. Yhdistyksen kannatusjäseneksi voidaan anomuksesta hyväksyä henkilöitä ja yhteisöjä, jotka haluavat tukea yhdistyksen toimintaa. Hallitus päättää jäsenanomusten hyväksymisestä.
4. Jäsenen eroaminen ja erottaminen
Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle tai ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksessa merkittäväksi pöytäkirjaan. Ero tulee voimaan ilmoittamisesta seuraavan kuukauden alussa ja viimeistään kalenterivuoden lopussa, jona jäsen on ilmoittanut erostaan. Hallitus voi erottaa jäsenen yhdistyksestä, jos jäsen on jättänyt erääntyneen jäsenmaksunsa maksamatta tai muuten jättänyt täyttämättä ne velvoitukset, joihin hän on yhdistykseen liittymällä sitoutunut tai on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä tai ei enää täytä laissa taikka yhdistyksen säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja.
5. Jäsenmaksu
Varsinaisilta jäseniltä ja kannatusjäseniltä peritään vuotuinen jäsenmaksu. Sen suuruudesta kummallekin jäsenryhmälle päättää yhdistyksen vuosikokous. Kunniajäsenet eivät suorita jäsenmaksua.
6. Hallitus
Hallitukseen kuuluvat syyskokouksessa valittu puheenjohtaja ja 2-6 muuta varsinaista jäsentä sekä 0-3 varajäsentä. Hallituksen toimintakausi on kaksi kalenterivuotta. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan ja ottaa keskuudestaan tai ulkopuoleltaan sihteerin, rahastonhoitajan sekä muut tarvittavat toimihenkilöt. Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii. Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä mukaan luettuna puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ovat läsnä. Äänestykset ratkaistaan ehdottamalla äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
Hallituksen tehtävänä on:
1. vastata yhdistyksen toiminnasta
2. toimia yhdistyksen edustustehtävissä
3. huolehtia yhdistyksen taloudellisista asioista
4. esitellä kevätkokouksessa edellisen vuoden toimintakertomus
5. laatia seuraavan toimintakauden toimintasuunnitelma.
7. Yhdistyksen nimen kirjoittaminen
Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri tai rahastonhoitaja, kukin yksin.
8. Tilikausi ja tilintarkastus
Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi.
Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava tilintarkastajille viimeistään kuukausi ennen vuosikokousta. Tilintarkastajien tulee antaa kirjallinen lausuntonsa viimeistään kaksi viikkoa ennen vuosikokousta hallitukselle.
9. Yhdistyksen kokoukset
Yhdistyksellä on vuosittain kevätkokous hallituksen määräämänä päivänä tammi-toukokuussa. Yhdistyksen syyskokous pidetään joka toinen vuosi hallituksen määräämänä päivänä heinä-marraskuussa. Syyskokouksessa valitaan uusi hallitus. Yhdistyksen kokoukseen voi osallistua tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla. Ylimääräinen kokous pidetään, kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä kolmenkymmenen vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty hallitukselle. Yhdistyksen kokouksissa jokaisella varsinaisella jäsenellä on yksi äänioikeus maksettuaan jäsenmaksun. Kunniajäsenillä ja kannattavalla jäsenellä ei ole puolestaan äänioikeutta, mutta heillä on kokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus. Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään seitsemän vuorokautta ennen kokousta jäsenille postitetulla kirjeillä tai yhdistyksen virallisella nettisivulla tai sähköpostitse.
10. Varsinaiset kokoukset
Yhdistyksen kevätkokouksessa pidetään, joka vuosi ja siinä käsitellään seuraavat asiat:
1. kokouksen avaus
2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. hyväksytään kokouksen työjärjestys
5. esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajien/tilintarkastajien lausunto
6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
7. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.
Yhdistyksen syyskokous pidetään, joka toinen vuosi ja siinä käsitellään seuraavat asiat:
1. kokouksen avaus
2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. hyväksytään kokouksen työjärjestys
5. valitaan uusi hallitus
6. vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä liittymis- ja jäsenmaksun suuruus seuraavalle kalenterivuodelle
7. valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet
8. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.
Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen kevät- tai syyskokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.
11. Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen
Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta. Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen.